Monday, December 25, 2006

zapis o vetru in drevesih - četrti oktober

Danes je četrti oktober. Letošnji oktober mi deluje poseben. Ne vem zakaj, toda zdi se mi, da je drugačen...
Z oktobrom je prišel veter. Močan veter. Ne vem zakaj, toda ta veter zame ni kot nvaden veter. Ta, oktobrski, je kot bič. Biča drevesa, stavbe, zaletava se sem ter tja in rjove. Kot, da bi hotel od dreves, stavb, nenazadnje tudi nas nekaj, kar mu manjka. Kot da bi ta veter vse leto čakal in zdaj, oktobra, začne bičati. Kakor bi bili krivi mi. Ali nam je lahko. Če nas zebe se oblečemo, če nam je vroče se slečemo, kadar nas moti veter preprosto stopimo v zaprt prostor. Lahko nam je...
Kaj pa drevesa? Kam naj gredo ona? Kam se lahko ona umaknejo pred vetrom? Nikamor. Le stojijo in čakajo. Ječijo in čakajo november. Ali pa december. Morda januar... Ne vem, toda zdi se mi, da imajo drevesa raje sneg kot pa veter. Ta oktoberski veter. Ta je grozen. Z neznansko silo lomi drevesa. Dobesedno uživa v tem kako jih boli. Uživa v pokanju vej in ječanju krošenj. Ali ni tako?
Ali pa je mogoče, da med vetrom in drevesi vlada nekakšna simbioza. Ali drevesa v svojem trpljenju sadomazohistično iživajo? Ne vem.
Grem vprašat veter...

No comments: