Friday, June 08, 2007

težave spletnih galerij

Eno ozko usmerjeno razmišljanje.

Z globalizacijo in digitalizacijo se marsikaj spreminja. Računalniki vladajo našim življenjem, pomagajo nam priti na svet in pomagajo nam ga zapustiti. Ne moremo več brez njega.

Z digitalizacijo fotografije je le-ta postala dostopna. Popolnoma. Rabiš le 200€ in že lahko kupiš malega kompakta (nasveti pri Mattu - nekje na sredini), ki ti kot začetniku popolnoma zadošča. Fotke pretočiš na domače računalo in že lahko občuduješ motive vseh vrst, oblik, barv, velikosti...
Nato, nekje po 1500, te zagrabi. Fotkanje. Nelegalno si priskrbiš program za obdelavo, najraje fotošop, in začneš 'obdelovati'. Šopaš kontraste in nabijaš saturacijo. "Madona, dobr zgleda," si rečeš, in ker hočeš svoja 'dela' pokazati svetu, jih začneš lepiti na svoj blog. In deležen si komentarjev ala "Odlično!", "Bravo!"...

Nato poiščeš ali pa naletiš na spletno galerijo.
Rečeš si: "Nobl, tle mi bojo pa še ocene dajal!" In začneš z objavami. In ocene niso dobre. Pošlješ v k*rac tiste ta najbolj pametne, ampak ne odnehaš. Takoj po izteku časa med dvema objavama dodaš novo fotko. In spet in spet...

Kaj je tukaj problem?
Problem niso ocene, temveč preveliko število fotografij. In dobrih in slabih. Seveda pa so slabše bolj moteče.
Slovenske galerije so se tako znašle pred problemom. Kako hkrati zmanjšati količino fotografij in izboljšati kvaliteto obenem. Hm, trd oreh, ni kaj.

V začetku septembra prejšnjega leta se je vodstvo Slo-Foto.net odločilo za radikalno potezo. Uvedba Čakalnice je bila nujna, saj je kvaliteta drastično padla, kar je posledica velikega števila novih članov, in dopustov, ki prinesejo ležernost, puščobo in seveda SONČNE ZAHODE!!!
Ampak. Deluje polovično. Presežki so vedno bili, so in bodo vedno opaženi in nagrajeni, kaj pa tiste (pod)povprečne fotkice? Čakalnica ločuje seme od plevela, toda mnogo fotografij je tako prikrajšanih za oglede in predvsem komentarje. Slednji nas učijo in nam dajo neko vsaj približno objektivno oceno našega dela. Sam sem se vsega, kar danes vem o fotografiji, naučil preko foruma in komentarjev. Tako pa fotografije ostajajo nekomentirane in avtor nima predstave o dejanski kvaliteti narejenega.
Posledica je, da avtorji objavljajo in objavljajo, ostajajo brez komentarjev, nadgrajevanje znanja tako ne poteka. In vedno bodo ostali na tem, za galerijo nezadostnem, kakovostnem nivoju. In fotografije se bodo le kopičile. Dokler ne crkne aparat. Potem bo obupal.

Tudi na e-Fotografija.si so prisotne podobne težave. Število fotografij, ki se tekom dneva objavljajo, je ogromno in nepregledljivo. Fotografija se obdrži na prvi strani galerije pol dneva, dobro, če imaš srečo, en dan. Nato iginejo na drugo stran in neopazno na tretjo in tako naprej. V pol dneva pa je skoraj nemogoče dobiti konstruktiven in relavanten komentar in kritiko. Fotografije tako ostajajo nekomentirane in posledično avtor nima nič od objave. Ne ocen ne nasvetov. In spet se kopičijo tehnično in vsebinsko neuspele fotografije. Začaran krog.
Včeraj pa so uvedli novo pravilo. Namesto 48 ur je potrebno sedaj počakati 72 ur med dvema objavama. Na prvi pogled minimalna sprememba, ampak razlika je očitna. Fotografij je bistveno manj, zato dalj časa ostanejo na prvi strani in so skoraj zagotovo pokomentirane.
Opazno bolje.

Zakaj vse to pišem? Ker je preprosto postalo nevzdržno. Galerije rastejo in sistem se poskuša prilagajati. In se mora.

Vaše mnenje, izkušnje?P.S.: Photo.net - ena sama velika galerija. Bo tudi pri nas postala fotografija tako popularna in razširjena, da bo potrebno poseči po galerijah takega tipa?

7 comments:

bloodi said...

dobro si to napiso in se tud strinjam s tabo...se ne rečem da je vsaka moja fotka dobra ne neč sam ka eni delajo to pa tud ni normalno...sej lahko vsak vidi ko se kake teme med komentarji začnejo ne e-foto pa mu daš komentar pa nasvet mu hočeš dobro pol ti pa iz maščevanja da nazaj slabo oceno...waw take bi blo treba obest pa jim prepovedat fotografiranje:)
drugače pa dobra poteza teh 72 ur...verjetno bo kaj bolše...

lp

Peter said...

Tudi jaz pozdravljam odločitev za spremembe na slo-foto, ob enem pa se strinjam z bloodijem!
Me pa precej moti, da je določena zvrst fotografiranja precej zapostavljena....pa kaj hočemo, mogoče se kaj spremeni :)

David said...

hja, lepo si tole napisal. pa še moje skromno mnenje. na slo-foto sploh nisem prijavljen. niti nimam posebnega razloga za to.
Na e-fotografija nimam volje objavit, ravno zaradi tega kar se sedaj dogaja. Saj moje fotke niso ne vem kaj, ampak da eni svoje težave sproščajo na tak način...
Ostala je še foto-friends.org, ki je zaenkrat še ok in upam, da taka ostane. Meni namreč več pomeni, da se pokomentira vsaka fotka, četudi samo od enega forumaša, le da se lahko kaj naučim.
Pa sem že predolg za komentar. Konec.

lp

lenyn said...

bloodi, no, nestrpen ni treba bit:) poznam kak je to
peter, ja, določene zvrsti so neupravičeno zapostavljene. na žalost.
david, prepričan sem, da se bo stanje na e-foto popravilo. obetajo pa se tudi novi ukrepi, se mi zdi. prijavi se na s-f. te nič ne stane. na foto-friends tudi sam objavljam in mi je zelo všeč. všeč mi je, da ni toliko ljudi tam, bolj domačno mi deluje.

lp

Anonymous said...

lenyn, ne strinjam se popolnoma s tabo!

poglej.. res je, da ogromno ljudem fotka večkrat ne pride v galerijo in je zato ob kakšen koristen nasvet, da bi popravil za naslednjič.. nikjer pa ne piše, da se ta oseba lahko uči samo iz svojih napak. Povedat hočem, da ta ista oseba ima možnost pogledat še na tisoče drugih fotografij, ki so komentirane in od tam odnese mogoče še mnogo več, kot če bi nekdo pod njegovo fotko napisal: "kompozicijsko zgrešena", "prepuste barve" ali "to je za u domači album"..

osebno mislim, da samo iz komentarjev pod fotografijami boš težko postal neki mojster.. da bi se naučil več, moraš združiti več stvari, ki ti je ponujenih. se pravi spremljati forum, galerijo/e, bloge, tutoriale, itd itd.

Lp, Dragan
(lippi)

lenyn said...

Ja, lippi, prav imaš. To sem pozabil napisati. Nekako tako se sam učim.
Seveda se ni moč učiti le iz komentarjev na lastno fotko, ampak je potrebno pregledati stotine ostalih bolj ali manj uspelih fotk. Ampak imam občutek, da se tega ne počne. Ne vem, ali nimajo časa ali pa se jim preprosto ne da odpreti tujih fotk in prebrati komentarjev...
Ne vem, ampak se strinjam s teboj.

samo said...

Zelo dobro si napisal. Sem hotel tudi sam na svojem blogu opozoriti na to tematiko, pa, glede na tvojo pisarijo, ne vem če je še potrebno, no mogoče,...

Bo treba naprej od teh spletnih galerij, si že kaj bral npr. Susan Sontag?

Pa iti npr. v gore za ene 3 dni in se vprašati kje se vidiš ti v fotografiji in kje se vidi fotografija v tebi.

Drugače pa, amaterska fotografija je štos, hec, veselje, užitek in radost - izrazna fotografija. Če pa to delaš kot poklic, no potem je pa druga pesem, odgovornost in velik stres,... ki pa zadevi da piko na i. Najlepši poklic? Kar nekaj jih poznam za katere je ja.