Tuesday, February 27, 2007

MUHE ali ko spoznaš, da si čuden

Ko spoznaš, da si čuden, vse postane čudovito. Cel svet se ti zdi en čudovit drek in ti najmanj pomembna muha, ki ga obletava. Ja, nam muham ni lahko. Živimo za trenutek, ko nas bo pobralo, ko bomo svoje majhno trupelce položili v naročje matere Zemlje, skratka, da bomo postali drek.

Drek si in v drek se povrneš, se glasi star pregovor. Moram priznati, da se dokaj strinjam s tistim drekom, ki ga je izustil. Zares, vsaka čast.
Res je. Muhe smo drek in smo za en drek. Celo življenje obletavamo tisti svoj košček dreka. Hvalimo in častimo ga, kot da mu ne bi bilo enakega pod soncem. Drek. Čisto vsaka muha obletava enak drek, le različno veliko si ga lastimo.
Naprimer: Jaz zase pravim, da spadam med nižje srednje muhe, to pomeni, da sem egoist, šovinist, včasih idealist. Občasno sem tudi avtist, ampak te lastnosti oziroma osebnostne muhe ne uvrščamo med pogoje za razvrščanje muh v razred, lep izraz poznamo - kaste.
No, vse te lastnosti me delajo čudnega in tega se zavedam. Zatorej nisem brezupen primerek (muhe).
Poznamo brezštevilne primere muh, ki se svojih osebnostnih in družbenopoložajskih muh ne zavedajo in to jih je v večini pokopalo. Tako je skoraj izumrla kasta, v kateri se zbirajo točno specifične muhe, t. i. Gandhi muhe. Konkretnih primerov ne bi našteval, zdi se mi brezsmiselno. Da ne bo zavajujoče, ta kasta je ogromno naredila za človeško pardon.. mušjo vrsto, ampak utopično in povsem po lastni krivdi izumira.
Grozljivo, a vseeno zanimivo je to, da lahko kasto Gandhi muh primerjamo, morda celo povežemo s tako imenovanimi Hitler muhami. Preprosto, oboji so ogromno naredili za muhe in z muhami. Brez pomena je zdaj polemizirati kakšen je predznak dejavnosti teh dveh kast... To tukaj ni pomembno! Skoncentrirajmo se na osebnostne, družbenopoložajske in ideološke muhe teh muh. Brez vsakršnega dvoma in brez možnosti negiranja trdim, da so vse te muhe bile (in mogoče bodo, kdo ve...) velike osebnosti. Neizpodbitno je. In tega so se in se bodo (bolj ali manj) zavedali. Problem nastane pri idealih, ki jih le te muhe na svoji posestih, kolonijah, provincah dreka gojijo. Ideali, ki jih imajo, so sicer interesno ali/in družbeno in/ali zgodovinsko in/ali moralno osnovanu, toda v tistem trenutku preprosto ne funkcionirajo. Ampak tega se te muhe ne zavedajo. Vendar imajo pogum, da vso svojo energijo vložijo v ta ideal, in čeprav ga ne dosežejo in izpolnejo, so na koncu moralni zmagovalci.
To cenim pri njih.

Tako, malo sem zasanjaril, kako bi bilo, če bi bil sam Gandhi/Hitler muha, toda nisem. Za tako muho se ne moreš izšolati, niti vzgojiti. Taka muha se rodiš, če imaš srečo/nesrečo.

Adijo, vračam se nazaj na svoj košček dreka...
Pa dober tek.

3 comments:

Anonymous said...

Hehe, super post:)

Vid. said...

fine prispodobe... muha power :D

Lenart Senica said...

bzzz